top of page

Covid-19 virüsü nedeniyle sağlık görevlileri için meslek hastalığı sayılır mı?

Meslek hastalığı, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Kanunun 14. maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.

Meslek hastalıkları etkenle işçinin ilk temasından 1 hafta ile 40 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çalışırken işyerindeki tüm kayıtların düzenli tutulması gerekmektedir.


Türkiye’ de SGK Sağlık İşlemleri Tüzüğüne göre Meslek Hastalıkları 5 gruba ayrılmıştır:

A.Grubu:

  • Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları,

  • Ağır metaller

  • Çözücüler

  • Gazlar

B Grubu:

  • Mesleki cilt hastalıkları,

  • Gürültü ve titreşim

  • Yüksek ve alçak basınçta çalışma

  • Soğuk ve sıcakta çalışma

  • Tozlar

  • Radyasyon

C Grubu:

  • Pnömokonyozlar (toz hastalıkları) ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları,

  • Bakteri kaynaklı olanlar

  • Virüs kaynaklı olanlar

  • Biyoteknoloji kaynaklı olanlar.

  • Psikolojik kaynaklı olan meslek hastalıkları

D Grubu:

  • Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları,

E Grubu:

  • Fiziksel etkenlerle olan meslek hastalıkları.


Sigortalının her hastalığı meslek hastalığı olarak değerlendirilemeyecektir, bir hastalığın meslek hastalığı olarak nitelendirilip tazminat davasına konu edilebilmesi için belli başlı şartlar vardır. Buna göre; ➡️ İşçilik Şartı : 5510 sayılı kanuna göre meslek hastalığı nedeni ile hak iddia edebilecek kişi ancak ‘sigortalı’ olmalıdır. Ancak belirtilmelidir ki, işçi sigortalı olmasa bile, çalışması ve meslek hastalığı kurumca başka türlü tespit edilmediği takdirde, meslek hastalığı tespit davası açılarak hem sigortalılığın hem de meslek hastalığının tespit edilmesi mümkündür.

➡️ İşin Yürütüldüğü Sırada Oluşması Şartı: Meslek hastalığı (hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik hâli) işçinin yürüttüğü iş sebebiyle ortaya çıkmalıdır. Meslek hastalığı ile işçinin yaptığı iş arasında bir nedensellik bağı bulunmalıdır.

➡️Süre Şartı: Meslek hastalığı işçinin belli bir devamlılık arz eden çalışma sürecinde ortaya çıkmalıdır. Ani veya tesadüfi gelişen olaylar neticesinde işçinin bedensel veya ruhsal zarar görmesi “iş kazası” olarak kabul edilir. Bu durumda iş kazası nedeniyle tazminat davası açılabilir. Meslek hastalığı ise belli bir süre sonunda yavaş yavaş bedensel ve ruhsal zararların gelişmesidir.

➡️Hastalık Şartı: Meslek hastalığı, Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Yönetmeliği ve Tüzüğü’nde yer alan hastalıklardan olmalıdır. Hastalık, işçiyi bedensel veya ruhsal açıdan etkileyerek bir engelliliğe yol açmalıdır. SGK sağlık raporuyla veya mahkemede açılan bir tespit davasıyla saptanmalıdır. Yönetmelikte belirlenmiş hastalıklar dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması hususunda çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanır.


5510 sayılı kanuna göre, Sigortalı çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutuldu ise; 1. Çalışan Meslek hastalığı ile ilgili tanı alabilmek için SGK İl Müdürlüğüne bireysel başvuruda bulunup(ÖĞRENİLDİĞİ GÜNDEN İTİBAREN 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE), meslek hastalıkları hastanesine sevk ister. 2. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği Ek-7’de yer alan iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesini vermekle yükümlü olanlar e-Sigorta ile Kuruma bildirir veya doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili üniteye gönderebilir.


Meslek hastalığına yakalandığı tespit edilen işçi hem maddi hem de manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ayrıca meslek hastalığından dolayı işçinin sürekli olarak çalışma gücünü yitirdiği tespit edilmiş ise işçinin SGK tarafından emeklilik işlemleri yapılmalıdır.


Covid -19 virüsü nedeniyle sağlık çalışanının vefatı söz konusu ise bu durumda hastalığın meslek dolayısı ile meydana geldiği kabul edilerek bu tanı üzerinden işlemler yapılmalıdır. Bu durum sosyal sigorta yüksek sağlık kurulu kararınca da tespit edilmiştir.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post

0544 954 95 15

©2019, Uras Hukuk Bürosu - Avukat Ahmet Uzun tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page