top of page

Trafik kazasından dolayı meydana gelen zararlarda müterafik kusur indirimi uygulanan haller nelerdir?

Müterafik kusur, zarar görenin de zararın oluşmasında veya artmasında bir kusuru bulunduğunda, tazminattan indirim yapılmasını ifade eder. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 52. maddesi, bu durumu düzenlemektedir. Eğer mağdur, zararın meydana gelmesinde başlıca etken ise, zarar verenin sorumluluğu tamamen kalkabileceği gibi, belirlenen kusura göre tazminattan indirim yapılması da mümkündür.


✅ Zarar görenin motorsiklet, bisiklet gibi kask takması zorunlu olan araçlar ile seyir halinde iken meydana gelen kazalarda, zarar görenin kusuru dışında kalan sorumluluktan kask takmamasından kaynaklı bir zarar varsa hükmedilecek tazminattan makul oranda bir müterafik kusur indirimi yapılmalıdır.


✅ Zarar görenin araçla seyir halinde iken emniyet kemeri takması gereken bir konumda iken ehliyet kemeri takmaması sebebiyle uğraşmış oldugu bir zarar varsa hükmedilecek tazminattan makul oranda bir müterafik kusur indirimi yapılmalıdır.


✅ Zarar görenin araç ile seyir halinde iken alkollü olmasından dolayı meydana gelen kazalarda, zarar görenin kendi kusuru dışında kalan sorumluluktan sonra varsa zararına karşı hükmedilecek tazminattan makul oranda bir müterafik kusur indirimi yapılmalıdır.


✅ Zarar görenin araçla seyir halinde iken hız limitine uymaması sebebiyle uğraşmış oldugu bir zarar varsa hükmedilecek tazminattan makul oranda bir müterafik kusur indirimi yapılmalıdır.


Not: Müterafik kusur indirimi dışında uygulamada hatır taşımacılığı indirimi de mevcut olup, bu iki kusur sebebi birbirinden farklıdır. Hatır taşımacılığı indirimi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 87. Maddesinde genel hükümlere yani Türk Borçlar Kanunu’na yapılan atıf temel gösterilmektedir. Yaralanan veya ölen kişi, hatır için karşılıksız taşınmakta ise veya motorlu araç, yaralanan veya ölen kişiye hatır için karşılıksız verilmiş bulunuyorsa, işletenin veya araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin sorumluluğu ve motorlu aracın maliki ile işleteni arasındaki ilişkide araca gelen zararlardan dolayı sorumluluk, genel hükümlere tabidir.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin 19.12.2016 tarih ve 2014/13301 E.-2016/11634 K. sayılı kararında; “...davalının sigortaladığı araç sürücüsü ile davacının arkadaş olduğu ve davacının kendi istemi üzerine hatır için taşındığı kabul edilerek, tazminattan hatır taşıması sebebiyle indirim yapılmasında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamakla birlikte; mahkeme tarafından yapılan % 25 oranındaki indirim yüksek olup, Dairemizin yerleşik uygulamaları ile benimsenen % 20 oranında indirim yapılması gerekirken, somut olayla ve hakkaniyetle bağdaşmayan yüksek oranda indirim yapılması doğru görülmemiştir.” şeklindedir.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post

0544 954 95 15

©2019, Uras Hukuk Bürosu - Avukat Ahmet Uzun tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page